News:

Van Abbemuseum weigert verzoeningsgesprek met Joodse familie over ‘geroofd’ schilderij van Kandinsky

1998
1970
1945
ED 21 April 2021
Mark Wijdeven

EINDHOVEN - Er komt voorlopig geen verzoeningsgesprek tussen de Joodse familie die een schilderij van Kandinsky uit het Abbemuseum opeist en de museumdirectie. Tot grote teleurstelling van de familie is het verzoek om met een persoonlijk gesprek de kou uit de lucht te halen door directeuren Charles Esche en Anastasia van Gennip geweigerd.

De Joodse familie hoopte op een verzoeningsgesprek omdat gemeente Eindhoven het museum opdracht had gegeven om in overleg te gaan over de versoepelde regels over teruggave van roofkunst uit de nazitijd. Bij die versoepeling horen ook afspraken over een menselijkere, meer empathische en minder formele verhouding met eisers.

Op oude voet verder

Familiewoordvoerder Hester Bergen reageert daarom verbaasd op de opstelling van het Van Abbemuseum. ,,De aankondiging van het overleg was voor de bühne’’, constateert ze. ,,Het museum gaat op de oude voet verder.’’

‘Wat ons betreft is er geen kou in de lucht’, schreef zakelijk directeur Anastasia van Gennip vorige week aan de erfgenamen. De de familie denkt daar heel anders over. 

De erfgenamen proberen het schilderij al zeker zes jaar terug te krijgen. Bergen herhaalt nog maar eens dat ze de eerste paar jaar altijd vriendelijk, netjes en met open armen zijn ontvangen door het museum. 

Verhoudingen verziekt

De verhoudingen zijn volgens haar verziekt toen de claim van de familie in 2018 werd afgewezen door de Restitutiecommissie die in Nederland oordeelt over roofkunst. Er was bijvoorbeeld een rechtszaak nodig om het onderzoek naar de herkomst van het schilderij te heropenen. En van het goede contact met Charles Esche was niks meer over. 

Het schilderij Blick auf Murnau mit Kirche van Wassily Kandinsky was tot de bezetting in het bezit van de Joodse familie. De gemeente Eindhoven is sinds 1951 eigenaar nadat het werd gekocht van een louche Haagse kunsthandelaar van wie officieel bekend is dat hij heulde met de nazi’s en in roofwaar handelde.

De gemeente en het Van Abbemuseum gaan niet in op de vraag of de opstelling van de museumdirectie past bij een empathische opstelling. ,,Het museum heeft contact gelegd met de familie en voorgesteld om gezamenlijk schriftelijk de Restitutiecommissie te vragen het gewijzigde beoordelingskader te hanteren bij het uitbrengen van een nieuw advies. De familie heeft hiermee ingestemd. De vervolgstappen zijn dan aan de Restitutiecommissie. Wij wachten de onderzoeksresultaten en het advies af’’, laten museum en gemeente weten in een verklaring. 

https://www.ed.nl/eindhoven/van-abbemuseum-weigert-verzoeningsgesprek-met-joodse-familie-over-geroofd-schilderij-van-kandinsky~acb85626/
© website copyright Central Registry 2023